Auzu pārslas jeb Latvijas superēdiens (superfood) jau kopš bērnības mums saistās ar ko veselīgu un mīļu. kā nekā tieši ar mammas gatavotajām putrām sākām iepazīt ēdienu pasaules daudzveidību. Tomēr mūsdienu pavāri aicina neatstāt auzu pārslas savā bērnībā vai tikai brokastu laikam, jo no auzu pārslām taču varam pagatavot tik daudz gardu ēdienu! Bet līdz tam vēl tiksim, tagad aicinām ielūkoties vietā, kur top šis Latvijas superēdiens un kā tas notiek!

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Kā top auzu pārslas?

«Egoistei» bija tā iespēja paviesoties «Dobeles dzirnavnieka» jaunajā auzu pārslu ražotnē, kur varējām vērot ne vien pašu atklāšanas pasākumu, bet arī detalizēti piedzīvot auzu pārslu ražošanas procesu. No grauda līdz pārslām iepakojumā.

1. Pārslu ražošanas process sākas ar graudu pieņemšanu un uzglabāšanu. Tam seko to attīrīšana un lobīšana.

2. Nākamais solis pārslu tapšanā ir pārslošana, kas ietver graudu magnētisko attīrīšanu un attīrīšanu ar gaisa palīdzību, tvaicēšanu, saspiešanu, žāvēšanu, dzesēšanu un visbeidzot gatavo pārslu attīrīšanu.

3. Pēc tam seko pārslu maisīšana, ja top vairāku pārslu apvienojums. Nobeigumā - iepakošana.

20161128_163026_7531.png

Pārslu ražotnē patlaban top jau 13 produkti. Pilngraudu auzu pārslas, ātri vārāmās auzu pārslas, rudzu, kviešu, miežu, rīsu, griķu pārslas, kā arī trīs, četru un piecu graudu pārslu maisījumi ir sertificēti atbilstoši Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmai «Kvalitatīvs produkts» (rīsu un griķu pārslām ir piešķirta «Bordo karotīte», pārējām pārslām - «Zaļā karotīte»). Jaunajā ražotnē top arī trīs ekoloģiski produkti – eko pilngraudu auzu pārslas, eko ātri vārāmās auzu pārslas un eko griķu pārslas.

No kurienes nāk izejvielas «Dobeles dzirnavnieka» pārslu ražošanai? Iespēju robežās visas izejvielas tiek iepirktas no Latvijas zemniekiem. Uzņēmums izejvielas importē tikai gadījumos, kad nepieciešamā izejviela Latvijā nav pieejama vajadzīgajā kvalitātē vai kvantitātē.

 
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Iesaka fizioterapeiti un pavāri

3 pavāru restorāna «Tam labam būs augt» pavārs Mārtiņš Sirmais:

«Pārtikas jomā ik gadus ir pārmaiņas, tāpēc man kā pavāram nekad nav garlaicīgi! Topa tendences mēs redzam un izjūtam ikdienā, dažas no tām uz Latviju atnāk ātrāk, citas kavējas, vēl citas mēs paši cenšamies ieviest. Piemēram, dabai tuva un dabīgā ēšana, dabai draudzīgi iepakojumi un tādi, no kuriem produktu var iztērēt pilnībā. Par produktiem runājot, domāju, ka

graudaugu pārslas varētu būt nākamā gada superprodukts, jo ir vienkārši un ātri pagatavojamas,

tajā pašā laikā ir veselīgas un sniedz enerģiju. Tradicionāli pārslas uzskata par brokastu ēdienu, tomēr tas ir maldīgi! No pārslām var pagatavot visdažādākos ēdienus, sākot ar griķu, rīsu vai miežu pārslu putru kā pusdienu vai vakariņu maltītes sastāvdaļu, nerunājot nemaz par graudaugu pārslām cepumos, kūku pamatnēs, desertos un citās ēdienu variācijās.»

Ieva Zvīgule, sertificēta fizioterapeite un vingrosev.lv vadītāja:

«Mana ikdiena ir ļoti spraiga. Dienas norit starp lekciju pasniegšanu akadēmijā un darbu fitnesa un veselības studijā, tieši tādēļ ārkārtīgi svarīga ir kvalitatīva degviela. Pilnībā pievienojos, ka laiks ir ļoti svarīgs! Vairums ātro uzkodu ir neveselīgas, proti, pārsaldinātas, taukainas, uztura ziņā mazvērtīgas vai bagātinātas ar garšas pastiprinātājiem un citiem konservantiem. To vietā esmu atklājusi alternatīvu, kas nākamgad noteikti iemantos arvien lielāku popularitāti arī sportistu vidū. Apleju pārslas ar karstu ūdeni un papildinu vai nu ar riekstiem, vai žāvētiem vai svaigiem augļiem. Ja vēlos piesiet dūšu, pievienoju drupinātu sieru, pesto, piparus un citas garšvielas. Cenšos ēst dažādi un citiem iesaku daudzveidību uzturā un uzņemtajās barības vielās. Tas ir būtiski, lai, nekaitējot veselībai, maksimāli kvalitatīvi spētu pavadīt dienu.»

 
Foto: publicitātes

Receptes iedvesmai!

Auzu cepumi ar cieto sieru

  • 500 g ātri vārāmo auzu pārslu
  • 300 g miltu
  • 5 g cepamā pulvera
  • 125 g cietā siera (Parmesan vai cits)
  • sāls – pēc garšas
  • 25 ml olīveļļas
  • 300 g sviesta


Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā, veido vajadzīgo formu un un cep krāsnī 180 apm. 15 min., līdz cepumi gatavi.

Saldie auzu pārslu cepumi

  • 2 glāzes pilngraudu auzu pārslu
  • 1 glāze cukura
  • 1 glāze miltu
  • 1 glāze sviesta
  • 2 olas
  • sāls
  • 40 g smalki sagrieztas baltās šokolādes
  • Pēc izvēles - kaltētas dzērvenes, rieksti, sukādes

Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā, veido vajadzīgo formu un un cep krāsnī 180 apm. 15 min., līdz cepumi gatavi.

3 receptes no Lindas Tellgrenas, bloga «Lindas Virtuve» autores:

Spēcinošā putra ar avokado un kūpinātu lasi

Bagāta ar veselīgajām omega3 taukskābēm un nepiesātinātajiem taukiem, putra būs garda un radīs sāta sajūtu uz ilgu laiku. Gada aukstajā laikā var papildināt ar svaigiem dīgstiem - papildu vitamīniem.

Izejvielas (1 porcija)

  • 50 g piecgraudu pārslu
  • 120 ml ūdens
  • 120 ml piena
  • šķipsniņa žāvēta timiāna
  • puse gatava avokado, nomizota un sagriezta šķēlītēs
  • 2 šķēlītes kūpināta laša
  • 1 redīss, sagriezts šķēlītēs

Gatavošana

Mazā katliņā ieber piecgraudu pārslas, pielej pienu un ūdeni, pieber nedaudz timiāna. Nepārtraukti maisot, uzvāri. Samazini liesmu un turpini vārīt vēl 5 minūtes, līdz putra sāk sabiezēt. Nogriez uguni, uzliec vāku un uzbriedini vēl 2-3 minūtes.

Putru liec bļodā, pa virsu kārtojot avokado, laša šķēlītes un redīsu.

Cepti āboli un ar kraukšķīgu mandeļu «jumtiņu»

Vienkārši pagatavojams deserts, ar ko pārsteigt neplānotus ciemiņus. Konfektes, pārslas un brūnais cukurs lieliski papildina ābola garšu, un māja smaržo pēc siltuma un svētkiem! Īpašos gadījumos papildini ceptos ābolus ar vaniļas saldējumu vai karoti putukrējuma.

Izejvielas (4 porcijām)

  • 25 g četrgraudu pārslu
  • 35 g kviešu miltu
  • 55 g brūnā cukura
  • puse tējkarotes malta kanēļa
  • 30 g sviesta, tikko izņemta no ledusskapja
  • 4 konfektes «Gotiņa» vai 4 īrisa konfektes

Gatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 205 grādiem. Pannu izklāj ar cepamo papīru.

Bļodiņā kopā sajauc četrgraudu pārslas, miltus, cukuru un kanēli. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ar pirkstiem to ieberž pārējās sastāvdaļās, līdz izveidojas drumstalām līdzīga masa.

Ābolus nomazgā un ar asu nazi izgriez serdes tā, lai ābola apakša paliktu neskarta (lai vēlāk neiztek ārā pildījums). Ābolus liec uz sagatavotās pannas. Katrā ābolā ieliec vienu uz pusēm pārgrieztu konfekti, pa virsu katram ābolam ber ¼ daļu no pārslu pildījuma. Liec cepties krāsnī uz 20 minūtēm vai līdz āboli mīksti. Pasniedz siltus.

Divkrāsu kokteilis ar zemenēm

Pievienojot pārslas šim krēmīgajam kokteilim, palielināsi šķiedrvielu daudzumu un līdz ar to – arī savu brokastu uzturvērtību. Improvizē ar augļiem un ogām! Ja pievienosi tos saldētus, iegūsi saldējuma kokteilim līdzīgu konsistenci. Par šādu kokteili brokastīs noteikti priecāsies arī bērni.

Izejvielas (1 lielajam kokteilim)

Baltajai daļai

  • 1 svaigs vai saldēts banāns (jo gatavāks, jo saldāks)
  • 2 ēdamk. ātri vārāmo auzu pārslu
  • 150 ml jogurta
  • 1 tējk. laima sulas

Sarkanajai daļai:

  • 200 g svaigu vai saldētu zemeņu bez kauslapiņām
  • 1 ēdamk. medus vai kļavu sīrupa
  • 1 ēdamk. laima sulas

Gatavošana

Baltās daļas izejvielas liec blenderī un samal viendabīgā masā. Lej augstā glāzē.

Visas sarkanās daļas sastāvdaļas liec blenderī un samal viendabīgā masā. Lēni lej virs baltās daļas tā, lai abas krāsas pēc iespējas mazāk sajauktos. Pasniedz ar salmiņu.

 
Foto: Depositphotos.com

Auzu pārslas mūsu veselībai

Graudu produkti dod enerģiju, vitamīnus un minerālvielas, bet nedrīkst aizmirst arī vērtīgās šķiedrvielas, ko satur pilngraudu pārslas. Šķiedrvielas gremošanas traktā nesadalās un neuzsūcas, tās uzlabo gremošanas sistēmas darbību, samazina holesterīna līmeni asinīs, palēnina uzturvielu uzsūkšanos, izvada no organisma kaitīgās vielas, uzlabo resnās zarnas mikrofloru un mazina kaitīgo vielu rašanos tajā.

Šķiedrvielu trūkums uzturā var radīt aptaukošanos, paaugstinātu asinsspiedienu, cukurslimību, sirds un asinsvadu saslimšanas un osteoporozi.

Auzu pārslās galvenokārt ir betaglikāni, kas samazina holesterīna līmeni serumā. Vislabāk izvēlēties pilngraudu, nevis ātri vārāmās pārslas, jo tās satur vairāk vērtīgo vielu.

Lasīt un pievienot komentāru
JAUNĀKIE FOTO
Saturs drīz būs pieejams